Tego nie wiedziałeś trawie cytrynowej

Tego nie wiedziałeś trawie cytrynowej

Trawa cytrynowa nazywana jest także palczatką. Ta wysoka, dorastająca do 1,5 metra wysokości bylina, jest chętnie uprawiana w polskich ogrodach (u nas, jako roślina jednoroczna, zimą przemarza) nie tylko ze względu na jej walory ozdobne.

Coraz chętniej wykorzystuje się ją także w kuchni. Jest ceniona także jako roślina o właściwościach zdrowotnych. Jej liście zawierają ten sam olejek eteryczny, co doskonale nam znane cytryny, jednak jej smak nie jest tak kwaśny.

W kuchni możemy wykorzystywać zarówno jej liście, jak również i bulwy

Są one doskonałym dodatkiem do dań z drobiu, owoców morza, mięs i ostrych sosów oraz do potraw z kuchni azjatyckiej. Jest jedną z przypraw, które bardzo chętnie stosuje się w wielu daniach charakterystycznych dla kuchni tajskiej. Przed dodaniem jej do potrawy należy ją rozdrobnić i namoczyć. Można ją także dodawać do napojów oraz przygotowywać z niej herbatę. Herbata z trawy cytrynowej jest idealna na upalne dni: znakomicie gasi pragnienie i orzeźwia. Dodatkowo nie odwadnia, czyli nie wykazuje działania klasycznej czarnej herbaty.

Leczniczo trawa cytrynowa może być wykorzystywana przez osoby, które mają problemy trawienne. Działa także przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie. Może być stosowany także, jako środek moczopędny. Zmieszana z papryką złagodzi bóle miesiączkowe i nudności. Napar z proszku lub świeżych łodyg łagodzi bóle głowy, może być także stosowany w stanach zapalnych gardła. Trawę cytrynową wykorzystuje się do produkcji kosmetyków: żeli i soli do kąpieli oraz antyperspirantów. Działa bakterio- i grzybobójczo, łagodzi stany zapalne skóry i opryszczkę.

Trawę cytrynową możemy kupić w postaci świeżych łodyg, proszku lub olejku

Do celów kulinarnych wykorzystuje się świeże łodygi, do celów leczniczych można wykorzystywać także olejek i wysuszoną trawę w postaci proszku. Jak już wspomnieliśmy, zimą palczatka cytrynowa przemarza. Można ją jednak uprawiać w doniczce na kuchennym parapecie, a latem wystawić do ogrodu, na balkon lub taras. Liście można ścinać przez cały rok. Najwięcej aromatu mają te o długości 10 centymetrów – to właśnie po nie sięga się, aby pozyskać trawę tak cenioną przez smakoszy.

Trawa cytrynowa to egzotyczny dodatek, który Polacy znają coraz lepiej. Można kupić go w sklepach internetowych np. tutaj. Ma mnóstwo zastosowań, co bez wątpienia przyczynia się do jej rosnącej popularnością. Jej zaletą są także walory zdrowotne, o których wspomnieliśmy powyżej. Z całą pewnością warto wprowadzić trawę cytrynową do swojej codziennej diety. Szybko poczujemy jej zalety, które naprawdę są nieocenione.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *